Autor: Ferrometal Baltic OÜ • 7. mai 2024

Massiivsete betoonkonstruktsioonide puhul on nõuete järgimine esmatähtis

Suured hooned, metroojaamad ja sillad on massiivsed ehitised, mille kinnituslahendustele on erinõuded ja mille materjalivalik on kriitilise tähtsusega. Kliendid soovivad lihtsamini ja kiiremini paigaldatavaid lahendusi, kuid samal ajal peavad olema täidetud ka tugevusnõuded.
<em >Finnoo metroojaam, esialgne eskiis, Pilt: Länsimetro</em>

Soomes Espoos asuv uus linnaosa Finnoo laiub Länsiväylält mererannani ning metroojaama ümber ja kohal. Metroojaam on keerukas erinevate materjalide kogum, kus on ühendatud klaas-, metall- ja betoonpinnad.

Meritie sissepääsu eskalaatorid on Soome pikimad. Nende tõstekõrgus on 34,5 meetrit ja pikkus ligikaudu 78 meetrit. Objekti mitmekülgsus ja laius muutsid ehitustöö väga nõudlikuks.

<em >Soome pikimad eskalaatorid asuvad Finnoo metroojaamas. Pilt: Länsimetro</em>

Kinnitamisega seotud nõudeid on mahuka ehitise puhul piisavalt. Suur hulk keermevardaid ja kaljuankruid on kinnitatud keemiliste massidega eri liiki kinnitusvajadusteks, mis hõlmavad nii konstruktsioonilisi osi kui ka tehnosüsteemide paigaldamist. Nii tööga seotud plaanid, aruaded kui selles kasutatud toodete tootekaardid ning sertifikaadid, peavad olema kättesaadavad veel aastategi pärast. Need tegurid aitasid kaasa sellele, et kinnitusvahendite tarnijaks valiti Ferrometal.

Partneri valikut mõjutas ka töövõtja varasem koostöökogemus Ferrometaliga. Lisaks olid otsustava tähtsusega Ferrometali usaldusväärsus, toodete tundmine ja tõestatud suutlikkus projekte juhtida.

Betooni külge kinnitamine kontrolli alla

Betoon on maailmas enim kasutatav ehitusmaterjal, mida läheb üldjuhul vaja igasuguste ehitiste juures.

Tänapäeval kasutatakse betooni väga mitmekülgselt alates majaehitusest kuni taristuehituseni, väike- ja korruselamutes, sildades, torustike rajamisel, tunnelites, tammide ja elektrijaamade ehitamisel.

Ferrometal valdab täielikult betooni külge kinnitamise oskusi. Tootenimetuste hulgas on lai valik ankurdamistarvikuid, nt betoonikruvisid, kiilankruid, puuriterasid, keemilisi ankurdamismasse ja vajalikku lisavarustust koos tüüblitega. Toodetel on vajalik heakskiit ja ettevõte teenindab kliente kogu ehitusprotsessi vältel. Projekteerijad saavad kasutada projekteerimistarkvara, mille abil on ankurdussüsteemide arvutamine lihtne ja kiire. Klientidele pakutakse ka tehnilist tuge. Loomulikult on meie jaoks esmatähtsad toodete kvaliteet, nõuetelevastavus ja tugevus. Ferrometali konkurentsieelis on ka see, et tooted saab klientidele tarnida otse meie laost ilma vahendajateta.

Lihtsamini ja kiiremini, kuid tugevusnõudeid järgides

Kliendid soovivad lihtsamini ja kiiremini paigaldatavaid lahendusi. Näiteks soovitakse kiilankrud asendada kergemalt ja kiiremini paigaldatavate betoonikruvidega. See on võimalik, sest Ferrometali betoonikruvidel on suurepärane tugevus ja turu parimaks peetavad tehnilised näitajad. Kiilankrutega võrreldes saab Ferrometali betoonikruvid paigaldada betooni servale lähemale ja nende omavaheline kaugus võib olla väiksem. Betoonikruvidel on mitmekülgsed heakskiidud ja kolm erinevat ankurdamissügavust. Peale selle on neile tehtud vesinikueemaldus, mis tähendab, et ei teki vesiniku toimel rabedaks muutumise ohtu. Kruvi suuruse 6 puhul sobivad tooted ka looduslikule kivile ja õõnespaneelidele. Tänu uuele lõikeotsale on kruvi puurivus kuni 30% kiirem. Ferrometal teeb vajaduse korral klientidele ankurdamise muutmise projekte projekteerimistarkvara DesignFix abil.

Väga olulised on tugevusnõuded ja nende täitmine, näiteks tuleb arvestada selliseid asjaolusid nagu betooni kõvadus ja paksus, ankrute paigutus, kaugus omavahel ja kaugus servast. Betooni külge kinnitamise tooted peavad läbima kindlaksmääratud mõõtemeetoditega katsed, kus mõõdetakse lõike- ja tõmbejõudu. Teatud objektide puhul tuleb teha ka põletuskatsed ning saada heakskiit kasutamiseks koos sprinkleritega ja seismilistes oludes. Kui kasutada valet toodet, võivad tagajärjed olla ettearvamatud. Materjalid peavad omavahel sobima ja arvestada tuleb ka kasutusolusid.

Keerukate objektide puhul ei jäta me kliente omapäi, vaid pakume abi mitmesuguste tehniliste probleemide lahendamisel. Ferrometali töötajad läbivad regulaarselt ankurdamistehnoloogia koolitusi, et oskused ajaga kaasas käiks. Samuti investeerime seadmetesse ja tarkvarasse. Ettevõte teeb ka ise tõmbekatseid oma kvaliteedilaboris ja vajaduse korral ka klientide juures ehitusplatsil.

<em >Raudteesild.</em>

Lisateavet Ferrometali Fix masteri toodete ja teenuste kohta annab Ferrometal Baltic OÜ:

Varre 1, 10138 Tallinn, Eesti

Tel +372 699 0470

[email protected]

www.ferrometal.fi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077